Kvinoja

Kvinoja je jedna visokovrijedna žitarica koja se može kombinirati sa povrćem ili jesti kao prilog mesu,dodatak juhama i sl.

Kvinoja je pseudožitarica koja potječe iz Južne Amerike gdje se uzgaja i jede već tisuću godina.Ono što je specifično za ovu žitaricu je da sadrži 9 esencijalnih aminokiselina koje su nužne svakom organizmu za stvaranje proteina.Bogata je također vitaminima(B skupina,vit E),mineralima(željezom, magnezijem, manganom, bakrom,fosforom….)i vlaknima (supstance u našoj hrani koje pomažu ubrzati tok probave našim intestinalnim trakom,pomažu pri balansiranju pH sadržaja u našim crijevima,a povećan unos vlakana smanjuje rizik raka debelog crijeva ) te ne sadrži gluten što je bitno za oboljele od celijakije.

U nastavku slijedi ukusan recept koji vam predlažem za sutrašnji ručak!

Dobar tek!

 

Kvinoja s piletinom i tikvicama

 

Sastojci:

 

  • ½ šalice kvinoje (85 g)
  • 2 češnja češnjaka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 tikvice srednje veličine
  • 150 g pilećeg filea
  • 1 rajčica
  • papar
  • sol
  • bosiljak
  • soja umak
  • ribani parmezan za posipanje

 

 Priprema:

Operite kvinoju pod mlazom vode i potom je stavite u lonac i dolijte 2,5 šalice vode.

Dok se kvinoja kuha na 2 žlice maslinovog ulja popržite sitno sjeckani češnjak. Dodajte tikvice nasjeckane na kolutiće. Nakon 5 minuta dodajte piletinu sjeckanu na komadiće koju ste lagano posolili ili začinili umakom od soje. Potom dodajte sjeckanu rajčicu kojoj ste prethodno uklonili kožu. Podlijte s malo bijelog vina, pilećeg temeljca ili vode te pustite da se pirja na umjerenoj vatri. Posolite i popaprite po želji.

Kada je kvinoja kuhana dodajte joj 1-2 žličice umaka od soje i žlicu maslinovog ulja.

Kada je varivo od tikvica i piletine gotovo (nakon 20-30 minuta) dodajte mu kuhanu kvinoju, svježi bosiljak i kuhajte još 2-3 minute.

Prije posluživanja pospite ribanim parmezanom.