Lignje na provanski način

Za 4 do 5 osoba

Sastojci: 

  • 1,25 kg očišćenih lignji
  • 6 zrelih rajčica
  • 400 g slatkih zelenih feferona ili paprika
  • 5 češnjeva češnjaka
  • maslinovo ulje, sol, papar

 

 Priprema:

 

Tijela lignji narežemo na krupnije komade, krakove prepolovimo.

Rajčice potopimo na nekoliko minuta u kipuću vodu kako bismo ih lakše ogulili. Prepolovimo ih i uklonimo sjemenke.

Narežemo ih na veće kocke i na vrlo laganoj vatri prokuhamo u tavi na 2 žlice maslinova ulja. Posolimo i popaprimo.

Slatke feferone najprije 20-ak minuta pirjamo u tavi na maslinovom ulju. Usput ih posolimo i popaprimo.

Posljednjih 5 minuta u istu tavu dodamo na tanke listiće nasjeckan češnjak i pržimo ga tako da ne zagori.

Na laganoj vatri pirjamo lignje u maslinovom ulju. Kada ispari tekućina koju su pustile, posolimo ih i popaprimo.

U keramičku posudu stavimo ispržene feferone s češnjakom i njihovim sokom od pečenja, preko toga rasporedimo lignje i sve skupa prelijemo ukuhanom rajčicom.

Dobro promiješamo i stavimo na 15 minuta u mlačnu pećnicu (70°), nakon čega poslužimo na ugrijanim tanjurima.